Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Pitbull: 10 Μύθοι και αλήθειες


Μύθος 1: Τα Πίτμπουλ έχουν σαγόνια που κλειδώνουν.

Αλήθεια:
Τα σαγόνια του είναι λειτουργικά ίδια με αυτά οποιασδήποτε άλλης φυλής, και αυτό έχει αποδειχθεί μέσω εξετάσεων από εμπειρογνώμονες. Οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί για τη δομή του κρανίου, τα σαγόνια αλλά και τα δόντια του Πίτμπουλ, δείχνουν ότι κατ’ αναλογία προς το μέγεθος τους, η δομή του σαγονιού τους και ως εκ τούτου η λειτουργική μορφολογία του, δεν διαφέρει από εκείνη οποιουδήποτε άλλου σκύλου. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία απόδειξη για την ύπαρξη μηχανισμού κλειδώματος ή κάτι μοναδικού στη δομή της γνάθου και τα δόντια του πίτμπουλ», λέει ο Δρ Ι. Lerh Brisbin του Πανεπιστημίου της Γεωργίας (από το φυλλάδιο ADBA, «Ανακαλύψτε το αμερικανικό Pitbull Terrier»).

Μύθος 2: Τα Πίτμπουλ μπορούν να κρατήσουν κάτι με τα μπροστινά τους δόντια, ενώ ταυτόχρονα μασάνε κάτι άλλο με τα πίσω.

Αλήθεια:
Όπως προαναφέρθηκε τα σαγόνια του Pitbull είναι, λειτουργικά μιλώντας, τα ίδια με αυτά σε όλες τις άλλες φυλές.

Μύθος 3: Τα Πίτμπουλ δε νιώθουν πόνο.

Αλήθεια:
Τα Πίτμπουλ έχουν το ίδιο νευρικό σύστημα με οποιαδήποτε άλλη φυλή, και αισθάνονται τον πόνο. Ιστορικά οι εκτροφείς τους προσπάθησαν να αναπαραγάγουν σκύλους που θα ανεχθούν ή θα αγνοήσουν τον πόνο και τη δυσφορία μέχρι να τελειώσει το έργο που όφειλαν να εκτελέσουν. Αυτή είναι η λεγόμενη «προθυμία» για την οποία πολλοί εκτροφείς φυλής μιλούν, η οποία μπορεί να οριστεί ως «Η επιθυμία να συνεχίσουν ή/και να ολοκληρώσουν μια εργασία, παρά τον πόνο και δυσφορία».

Μύθος 4: Τα Πίτμπουλ ασκούν περισσότερη πίεση στο δάγκωμα ανά τετραγωνική ίντσα (PSI) από οποιαδήποτε άλλη φυλή.

Αλήθεια:
Δοκιμές που έχουν γίνει συγκρίνοντας την πίεση δαγκώματος αρκετών φυλών έδειξαν ότι η πίεση PSI (ανά τετραγωνική ίντσα) είναι σημαντικά χαμηλότερη από κάποιες εκτιμήσεις που έγιναν στο παρελθόν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μέσος σκύλος ασκεί περίπου 145 κιλά πίεσης ανά τετραγωνική ίντσα. Πρόσφατα ο Δρ Brady Barr του National Geographic πραγματοποίησε μια συγκριτική δοκιμή μεταξύ ενός Pitbull, ενός Rottweiler και ενός Γερμανικού Ποιμενικού. Το Pitbull είχε το χαμηλότερο PSI από τα τρία. Η υψηλότερη πίεση που καταγράφτηκε από το Πίτμπουλ ήταν 130 κιλά PSI. Η υψηλότερη του Γερμανικού Ποιμενικού ήταν 238, και η υψηλότερη του Rottweiler ήταν 265. Παραθέτουμε παρακάτω το σχετικό βίντεο:

 

Μύθος 5: Τα Πίτμπουλ είναι η φυλή με τις περισσότερες επιθέσεις σε ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη φυλή.

Αλήθεια:
Τα στατιστικά δαγκώματος ανθρώπων είναι δύσκολο να μετρηθούν με ακρίβεια. Τα σκυλιά που αναφέρονται ως «πίτμπουλ» σε στατιστικές εκθέσεις στην πραγματικότητα είναι μια ποικιλία από αρκετές φυλές συνδυασμένες με το όνομα «πίτμπουλ». Επίσης, πολλοί άνθρωποι δεν ξεχωρίζουν εύκολα ένα πραγματικό Πίτμπουλ με αποτέλεσμα να προστίθενται στα στατιστικά στοιχεία αυτά τα σκυλιά που έχουν εσφαλμένα αναγνωριστεί σαν Πίτμπουλ. Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, ο πραγματικός αριθμός των επιθέσεων που οφείλεται σε Αμερικανικά Πίτμπουλ τεριέ είναι σημαντικά χαμηλότερος από ότι αναφέρεται. Επίσης, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι μιλάμε για μια από τις πιο δημοφιλείς φυλές με μεγάλο πληθυσμό. Επομένως είναι λογικό σε απόλυτα νούμερα και όχι ποσοστίαια να υπάρχουν αρκετά δαγκώματα από αυτή τη φυλή.

Μύθος 6: Ο εγκέφαλος του Πίτμπουλ μεγαλώνει αφύσικα και το κάνει να τρελαίνεται.

Αλήθεια:
Η ίδια παραπληροφόρηση από κακόβουλους και αδαείς υπάρχει και για τα Ντόμπερμαν εδώ και πολλά χρόνια. Μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον γελοία και είναι επιστημονικά αβάσιμη.

Μύθος 7: Τα Πίτμπουλ επιτίθενται στους ιδιοκτήτες τους.

Αλήθεια:
Στα σκυλιά, ως είδος, δεν αποδίδονται συμπεριφορές χωρίς αιτία. Υπάρχουν πάντα λόγοι για τη συμπεριφορά και όταν η επιθετικότητα γίνεται πρόβλημα, οι λόγοι μπορεί να είναι αρκετοί, όπως ακατάλληλος χειρισμός, η έλλειψη κοινωνικοποίησης ή εκπαίδευσης, μια εσφαλμένη ερμηνεία της συμπεριφοράς του σκύλου από τον ιδιοκτήτη (έλλειψη γνώσης ή αδυναμία επιβολής κυριαρχίας) ή σπανιότερα, κάποια ασθένεια. Αυτό φυσικά ισχύει για όλους τους σκύλους και όχι μόνο για τα Pitbull.

Μύθος 8: Τα Πίτμπουλ είναι κατάλληλα μόνο για κυνομαχίες.

Αλήθεια:
Κατ’ αρχάς να τονίσουμε ότι κανένας σκύλος δεν θα έπρεπε να θεωρείται κατάλληλος για τον αρρωστημένο θεσμό της κυνομαχίας και ότι διώκεται ποινικά. Δυστυχώς τα Πίτμπουλ, αρχικά αναπαρήχθησαν επιλεκτικά για να είναι καλά σε μάχες. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν διαπρέπουν σε άλλες εργασίες και κυναθλήματα όπως η Βασική Υπακοή, η έλξη βαρών (Pull Weight), το Schutzhund, το Agility κλπ.

Μύθος 9: Τα red-nose ή τα blue-nose Pitbulls είναι ένας ειδικός τύπος Pitbull που αξίζει περισσότερο ή είναι πιο σπάνιος από τα black-nose.

Αλήθεια:
Τα Πίτμπουλ είναι παραδοσιακά μια φυλή που αναπαρήχθηκε για επιδόσεις. Αυτό σημαίνει ότι αρχικά εκτρέφονταν με βάση το πόσο καλά έκαναν μια συγκεκριμένη εργασία, όχι με το πώς ήταν εμφανισιακά. Το χρώμα ήταν πιθανότατα το λιγότερο σημαντικό πράγμα για τους παλιούς εκτροφείς. Σήμερα, τα Πίτμπουλ παραμένουν
σε μεγάλο βαθμό σκύλοι εργασίας/απόδοσης. Είναι αλήθεια ότι πολλά πίτμπουλ
σήμερα, εκτρέφονται με γνώμονα την εμφάνιση, ωστόσο το χρώμα τους έχει
σχεδόν μηδενική σημασία, ακόμη και σε αυτό το χώρο. Κανένας πραγματικός γνώστης της φυλής δεν εντυπωσιάζεται ιδιαίτερα από το χρώμα.

Μύθος 10: Τα Pitbull δε μπορούν να συνυπάρξουν με άλλα ζώα.

Αλήθεια:
Όπως όλα τα σκυλιά, έτσι και τα Πίτμπουλ μπορούν να ζήσουν με άλλα ζώα, αρκεί να υπάρχει η σωστή διαχείριση και εποπτεία μέχρι να δημιουργηθεί μια αρμονική σχέση μεταξύ τους. Υπάρχουν αμέτρητες περιπτώσεις Πίτμπουλ που συγκατοικούν χρόνια με γάτες και άλλα κατοικίδια ζώα χωρίς κανένα πρόβλημα.

See more at: http://www.dogsworld.gr/fyles/pitbull-mythoi-alitheies/#sthash.flXZ9CBZ.dpuf